Top 50 Laravel Interview Questions and Answers

Top 50 PHP Laravel Interview Questions and Answers

 

Laravel Interview Questions
Laravel Interview Questions

Lets walk through great list of Top 50 Laravel Interview Questions…

Currently, Laravel PHP Framework has emerged as the most widely used web development framework for building enterprise web applications and web services for Mobile applications.

Major Web development companies take services from consultancies to select the right candidate for a Laravel developer position. So, this post will help both Laravel Job aspirants and interviewers to evaluate the right candidate.

TechCluesBlog team has experienced Laravel developers to solve problems faced during daily Laravel web applications development. Our team knows various level of Laravel interview question from very basics to advanced level.

This complete list of 50 Laravel interview questions and answers would help Job aspirants to crack the Laravel interview. Keep reading..

Q1 – What is Laravel? and its History? When was Laravel first released?

Ans: Laravel is PHP based open-source, and free web development MVC framework like other frameworks –  CodeIgniter, Symfony. Laravel is now majorly used for building high-end web applications and web services for mobile applications. Laravel is MVC framework web development developed by Taylor Otwell and first released in July 2011. Laravel Framework Overview

Q2 – What is the current version of Laravel? How to check the current version of Laravel? 

The latest version of Laravel is 5.7. You can use the following artisan command to get the version of Laravel installation:

$php artisan --version
Output - Laravel Framework version 5.2.45

You can check out complete Laravel source-code at https://github.com/laravel/laravel.

Q3 – What is MVC  in Laravel?

Ans: MVC stands for Model, View, and Controller, it is a design pattern used for developing applications having UI (User interface) component, be it a web application or Desktop application. This design pattern divides an application into three main components – Models, Views, and Controllers.

#1. Model

Represents the main business logic layer. It maintains and prepares the data based on the request from various controllers. This is not exposed to users.

#2. View

This is the UI part of an application, display layer that interacts with users. This is visible to users.

#3. Controller

A Controller is an intermediate between View and Models to control input/outputs ..more specifically saying handles application requests/responses. 

Q4 – What are the main features of Laravel?

Ans: Below is a list of core features of the Laravel framework that make it different from another PHP framework:

  • MVC support – Model-View-Controller architecture
  • Secure authentication and authorization
  • Rapid Application Development
  • Blade Template Engine for creating/managing views.
  • Eloquent ORM (object-relational mapping)
  • Query Builder
  • Migrations mechanism for Databases
  • Homestead – virtual machine
  • Bundles
  • Routing
  • Artisan language
  • Unit testing
  • External packages support.
  • Emailing facility

Q5 – What are the fundamental concepts of Laravel?

Ans: 

#1. Routing – Read the detailed tutorial on Laravel Routing here

#2. Controllers

#3. Views

#4. Blade Template Engine

#5. Models

#6. Migrations

#7. Eloquent ORM

#8. Artisan CLI

Q6 – What is Laravel Artisan CLI?

Ans: Artisan is the Laravel frameworks Command-Line-Interface (CLI). It was introduced in the Laravel 3. Artisan provides a great set of commands to automate the tasks like artisan commands to create a migration, model, controller and much more.

Learn the complete list of artisan commands at Top 20 Laravel Artisan Commands.

Q7 – Explain the Laravel Request Lifecycle?

Ans: The secret behind Laravel application is that, web application first trigger routes (i.e URL’s like —-/welcome…). Then, routes invoke controllers, make Views and send responses back to web applications.

Steps of Laravel Request Lifecycle:

  1. The entry point of all HTTP requests is a public/index.php file.
  2. Loads the composer generated the vendor/autoload.php file and get the new Laravel Application Object from bootstrap/app.php
  3. Then, the request is sent to HTTP Kernels which calls bootstrappers to load configuration, register and call service providers
  4. HTTP Kernel handles the request and dispatches it to a router.
  5. Router find the real route and invokes a Controller function
  6. Controller function validates the input, calls database Models and calls Views.
  7. The HTTP response sent back to incoming users.

Q8 – What is .htaccess file in Laravel?

Ans: When the web application is hosted on Apache web server, then the .htaccess file that ships with Laravel handle the passing of all requests to index.php.

This complete list of Laravel Interview Questions would help crack the Laravel interview.

 

Q9 – What is Closure in Laravel?

Ans: A Closure in Laravel is an anonymous function defined as an object parameter. Closures are basically used in Laravel route file to return the view.

Look at the following example of simple Laravel closure:

Route::get('/', function () {
return view('welcome');
});

 

Q10 – What is Middleware in Laravel?

Ans: Laravel middleware is a series of layers wrapping around your application, like an onion.  Each and every HTTP request in Laravel passes through every middleware layer on its way into the application. So, middleware is a way to protect, filter and monetize the incoming request before passed to actual business logic. One common use of middleware is protecting the routes using Auth middleware.

 

Middleware can inspect a request and decorate it, or reject it, based on what it finds.

Q11 – What is Blade Template in Laravel?

Ans: Laravel framework ships with inbuilt Blade template engine to create, organize HTML UI views in a very simple and clean manner. Laravel’s blade template provides a set of special directives to avoid using the legacy PHP code in HTML view files. Blade views are also cached.

Read detailed post on Laravel Blade Template

 

Q12 – List some Laravel inbuilt Authentication Controllers.

Ans: Laravel installation ships with an inbuilt set of common authentication controllers:

LoginController

RegisterController

ForgetPasswordController

ResetPasswordController

 

Q13 – What is Laravel Guard?

Ans: Guard is a very special component comes into picture while user authentication. The incoming request is first routed through the guard to validate the user credentials. All the inbuilt guards are defined in ../config/auth.php file.

You can also add new Guard in Laravel.

 

Q14 – How specify a path in php artisan migrate command?

Ans: Laravel allows you to define and execute database migrations. The “php artisan migrate:make” command is used to create new migration which specifies the database table and associated fields.

Next, the step is to install the migration by executing the “php artisan migrate” command. Use the following command to run migrations from a specific path:

php artisan migrate –path=./app/database/migrations/TechCluesBlog

List of Laravel Artisan Commands

Laravel Interview Questions

Q15 – What is the output of php artisan make:auth command?

Ans: Laravel provides inbuilt, simple, and robust user authentication mechanism to validate user credentials. The Laravel artisan command php artisan make:auth will creates the basic Login & registration routes, forms and controllers. The basic layout files are created under

./resources/views/layout

resources/viewes/auth/login.blade.php – for user login form
resources/viewes/auth/register.blade.php – New user registration form

 

Q16 – What is Laravel Lumen?

Ans: Lumen is another project from Laravel created Taylor Otwell. Lumen is designed for microservices, it is lightweight, smaller, faster version of Laravel framework. Lumen is known as micro-framework by Laravel.

Lumen is basically used for building Laravel based micro-services and lightweight fastest Web API’s.

Laravel Lumen official documentation

Laravel Interview Questions

Q17 – How to change the default Guard in Laravel?

Ans: You can change default guard, or create new guard defined in ./config/auth.php file.

To change the guard, open the file ./config/auth.php and change the guard property:

auth.php:
‘defaults’ => [
‘guard’ => ‘web’, // Change the default here
‘passwords’ => ‘users’,
]

 

Q18 – How to register Laravel route to respond to all HTTP requests?

Ans: A single route can be defined to respond to all incoming laravel requests.

Route::any('MyCommonRoute', function () { 
    //
});

Here, the MyCommonRoute will be called for each Laravel HTTP request. Laravel Interview Questions

 

Q19 – What is route group in Laravel?

Ans: Laravel framework allows developers to group multiple routes to apply a certain configuration.

For example to apply an auth middleware to set of routes:

Route::group(['middleware' => 'auth'], function () {
   Route::get('displayOrders', function () {
        return view('displayOrders');
   });
    Route::get('myCart', function () {
        return view('myCart');
    });
});


Q20 – How to redirect a route in Laravel?

Ans: Sometimes, we want to transfer the Laravel request from one route to another URI. The Laravel route redirection comes into the picture in that case, this can be achieved as below:

Route::redirect('/routeOne', '/routeTwo');

Q21 – How to define a fallback route in Laravel?

Ans: Laravel allows developers to define a fallback route to handle an incoming request which does not match any of the defined routes.

Route::fallback(function () {
//
});

Note: The fallback route should be the last route in routes (api/web) file.

Laravel Interview Questions

 

Q22 – How to limit the number of requests to a specific route in Laravel?

Ans: This feature of Laravel is called Laravel API Rate Limit. Laravel provides a great feature to handle throttling. Rate Limiting helps developers to develop secure web applications and prevent an application from DOS attacks.

This can be achieved by the following code:

Route::middleware('auth:api', 'throttle:20,1')->group(function () {
    Route::get('/getMyOrderList', function () {
    //
    });
});

Q23 – How to stop Laravel validation on the first failure?

Ans: Laravel provides very strong mechanism to validates the incomong HTTP request data using various Laravel validation rules. When multiple routes are defined tovalidate the user HTML form data, then more than one route can fail. In such sutuations, Laravel provides “bail” validation rule to stop further validation processing if first validation rule failed:

$request->validate([
‘title’ => ‘bail|required|unique:posts|max:255’,
‘body’ => ‘required’,
]);

Laravel Interview Questions

Q24 – List some Laravel validation rules

Ans:

  • required; required_if:anotherField,equalToThisValue;
  • email, active_url, ip
  • between:min,max, min:num, max:num, size:num
  • alpha, alpha_dash, alpha_num, numeric, integer
  • max:value

Laravel Interview Questions

Q25 – What are collections in Laravel? How does Laravel Collections work?

Ans: Laravel collections is a wrapper around PHP arrays. Collections in Laravel provides a set of most common functions to manipulate the set of similar data. These are used by Laravel Eloquent queries to return the database result set.

$posts = TechCluesBlogPosts::all ();

This is an example of collection to get list of all posts data.

 

Q26 – How to execute SQL queries in Laravel?

Ans – Laravel provides DB facade to run SQL queries. This can be used to execute  – SELECT, UPDATE, CREATE, INSERT and DELETE queries.

For example, to select all users data from the users table:

$usersData = DB::select('select * from users');

Laravel Interview Questions

To Be Contd….

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *